03 August 2011

Risiko Pengambilan Air Tulang Belakang

Salam Ramadhan.
Maybe semalam ada yang dah tau yang adik kin terpakse dikejarkan ke hospital lepas pengsan secare tiba2 kat rumah. Satu family kin bermalam dekat HTAA malam tadi sambil menunggu keputusan CT scan dr doctor. Alhamdulillah..everything was fine. Hari ni doctor akan continue utk buat MRI scan..and doctor suggest untuk ambil air tulang belakang untuk mengesan kalau2 ada virus. Bile kin call mak kin, dea ckp adik muke adik kin bengkak,  tp badan, kaki sume okay. and adik kin asik cakap dea sakit belakang.. Tuhan je la tau ape yang kin rase skrg..duk kat opis pon tak tenteram..
Kat sini kin sekadar nak mintak pandangan. So far yang kin tau, risiko ambil air tulang sum-sum SANGAT-SANGAT tinggi. And satu lg..air tulang belakang, air tulang sum-sum tu menda yang same ker? Kin ni harap je keja dgn hospital, but seriously zero knowledge dlm bab2 camni.. And bkan kin nk cakap rawatan doctor tak bagus..tp klau ade inisiatif lain, I would prefer that. Anyone ade experience on this? Please share. Thank you.
* Doakan adik kin sihat okay. Amin.

34 comments:

CikYana(",) said...

Salam kieyn..cikyana doakan adik kieyn cpt2 sembuh yer..amin

Ellen said...

aduhh dik..akak pun kurang pasti risiko ni..tapi dulu masa anak akak si nemo tu selalu kena sawan , doktor ada ambil air tulang belakang sebanyak 2 kali...yang 1st tu tak berjaya...so kena ambil kali kedua..dr kata risiko takut lumpuh atau apa kalo ambil banyak kali...

So far yang akak dengar ok juga yang buat ni...

Semoga Bro...adik Ekin akan sembuh seperti besa...

Afiq Din said...

xtau la... klu sum sum xsilap ianya sumber darah seseorang

lala yusof said...

pandangan saya ambl air tulang belakang adalah pilihan terakhir doktor buat utk ketahui jenis kuman yg serang pesakit...psl kalu doc xleh detect apa punca, mybe diaorg takdpt lakukan perubatan, sstgh mmg aada yg kesan tp itu je pilihan terakhir doktor, smada buat / jika lamabat kematian kemungkinan besar terjadi

RerameUngu said...

stahu daru pemerhatian dan pengetahuna, takda risiko ape pun..sbb dia just cucuk kat tulang tu and sedut air tu je..sum2 n air lain tak silap..

cuba google kalau nak tau lagi pasal procedure dia..:)

smoga adik kin kembali sembuh dan sihat

Mrs.Yie said...
This comment has been removed by the author.
Mrs.Yie said...

akak harapkan adik ekin selamat dalam pembedahan tu..

L said...

dtg sini nk engtkan pose jgn xpose..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/halwa-telinga.html

L said...

dtg sini nk engtkan pose jgn xpose..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/halwa-telinga.html

LADYHEART said...

leh taw adk ekin skit pe?pe sy taw sblm ni kalo skit leukemia or salur kencing tsumbat je yang akan amek air sumsum tulang ni..
pape pon,smoge adk ekin cpt sembuh k..

amal said...

erm.. semoga adik Kin cepat sembuh.. saya pun tak sure jugak procedure atau effect pengambilan air tulang belakang ni.. kita serah kepada yang pakar la kan. Sambil tu banyak berdoa. mudah-mudahan doa yang dipohon pasa bulan mulia ni didengari Alah dan dimakbulkan-Nya. Semoga Kin sekeluarga tabah mengharungi sume ni!

amal said...

oh my banyaknye typo..

*pasa - pada
*Alah - Allah

Sori! Jari ni pun puasa gak kot ehe

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

semoga adik ekin cepat semboh ye

aminn

ABC said...

semoga cepat sembuh ye...aminn

AIEN NOT ALIEN said...

semoga adik eikieyn cepat sembuh...

amin.

Mr.Oren said...

doa bnyk2 ye di bulan ramadhan ni...
DOA je menjadi teman sekarang ni~

Mohd Firdaus said...

doa byk2..sabar ye..ade hikmahnye tu..

EmpayarUtama said...

Semoga adik tu sihat seperti sediakala. Pasal air tulang belakang (sumsum la tu) biasanya doktor ambik kalau kebarangkalian kena leukimia adalah besar; dan tujuan ambik air tu untuk kaji sampai tahap berapa seriusnya leukimia tu, untuk tentukan bentuk rawatan selanjutnya (doktor takkan bagitau benda ni, biasanya)... Aku tak pasti...

misyamissyou said...

sbb slalu gak tgk cite doctor House, ER n ape tah lg cite doktor tu kan, so tau sikit pasal cecair tulang blakang ni..cecair tu diambil sbb dktor dah xtau ape punca penyakit..cuma cara pengambilan air tu mungkin agak sakit sbb xde ubat bius sbb dkt dgn urat saraf(tulang blakang)..doc amik hidup2 je cm tu..tu je..kalau slh, maaf..

moga adik sihat ye!

Adylia Qarissa said...

semoga adik ekin chat

caliph shuriken said...

mmg risiko tinggi tapi result akan lebih tepat utk mudah doktor wt rawatan.. smoga adik kin cpat sembuh yer.. amin...

BillyNain said...

semoga adik eikyn cpt sembuh...syafakallah...insyaAllah

muse said...

kurang digalakkan ler nak amik air tulang belakang ni

puteri ain said...

semoga cepat sihat kembali .

HAZWAN17 said...

semoga adik cepat sembuh....
amin...

CIk QiQi ChoC said...

qiqi xpasti mende ni kin...cuba bwk bbncg btoi2 ngn doc..erm..lg 1 kot2 le nk try cre len..g bwk adk tu ke darul quran kwsn tdekat...kn de rwtn scre islam..try le

senyumSOYA said...

semoga adik awak cepat sembuh..

salam..rasanya air sumsum tulang tu bhasa doktor utk pesakit tapi medically adalah sum sum tulang..

setahu saya pembedahan amik air tulang belakang ni risiko dia lumpuh.. and biasanya doktor akan buat sebagai last choice bila diorg tak tahu punca penyakit.. sebab sumsum tulang ni tempat or kilang darah kita terbentuk.. so if anything goes wrong and docttor x bley detect diorg akan check sumsum tulang..

and saya nasihatkan time operation tu better ada fnmily member dalm operation room sebb saya penah masuk and kdg2 doktor macam tak bersikap professional..

and kalau tak sure lagi cari pasal bone marrow aspiration..

semoga allah permudahkan segala urusan awak..

senyumSOYA said...

ni ada sedikit link..
maybe bley membantu..

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003658.htm

www.google.com.my/search?q=bone+marrow+aspiration&rls=com.microsoft:en-US:{referrer:source?}&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7ADFA_en

ifwat said...

biasa la tu kin, bulan puasa ni banyak dugaan sikit.. berdoa jela okey.. :)

movie maniac said...

tulang sumsum tu tempat produce darah.. air tulang belakang tu, kat tulang belakang kita laa..
tempat saraf tunjang tu..

Aqy | Ela Ahmad said...

ya Allah , semoga family kin tabah terima semua dugaan Allah nih okeyy & semoga 'abang' cepat sihat seperti sediakala . Allah maha berkuasa , kan ? tak mustahil akan tiba 1 keajaiban yang akan buat 'abang' sihat seperti sebelum ini. teruskan usaha & doa . insyaAllah . amin~ :)

eira said...

salam in.....saye bru je blk dri hoptl,ade sorng bby trpksa lakukn bnde yg same,iaitu pngmbiln air tulng belkng......doc ade ckp,semasa air tlng blkg diambil....selagi tidak kne mane2 saraf yg pnting ia tdk mrbahayakn.....saye harap kin sabar....anggaplah ini ujian dri ALLAH...dan ALLAH tidak akan mmberi ujian diluar batas kemmpuan hambanye....

kruzz said...

Salam semua... tambahan info pasal air tulang belakang moga sama2 dpt manfaat... rujuk link

http://sekadarrujukan.blogspot.com/2011/05/cucuk-air-tulang-belakang-lumbar.html

Cik Yana said...

Salam cik Ekin. Nak tanya, camane dengan adik Ekin tu? Ciri-ciri adik Ekin tu same macam adik cik Yana. Muka dia bengkak dan sekarang dia tengah buat rawatan jugak cuma macam geram sikit dengan prosedur doktor tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...